Dags att göra egen GlöggOBS! Glöggen skall stå och dra i 6 veckor

Jag gjorde egen glögg första gången för nästan 10 år sen och gör en ny omgång varje år. Den ingår i mina jultraditioner. Den ger en julig doft i huset när den står och bubblar. Den är inte lika söt som vanlig glögg, utan mer kryddig.

Om ni inte dricker upp all glögg så sparar man det som blir kvar till året efter. Det smakar lika gott efter ett år, eller kanske t.o.m. lite godare …

Ingen alkohol krävs. Med jäst, socker och potatis så blir det alkohol. Jag försökte mäta en gång och fick någonstans runt 20%.

5 liter svagdricka, 5 skivade råa potatisar, 1 pkt bakjäst (ej för söta degar), 1 påse nejlikor, 1 påse kardemummakärnor, 1 bit färsk ingefära (ca 5 cm), 1 kanelstång, 1-2 paket russin (500g), 2,5 kg socker.

Blanda ut jästen med lite svagdricka innan du blandar allt i en tiolitershink, täck med plastfolie som du gör små hål i, och sen låter man brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur i sex veckor. Rör inte under tiden utan låt den vara i fred. Tappa upp på rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Var noga med att inte få med bottensatsen.

 

 

Källa: Göteborgsposten