Gotländsk Saffranspannkaka …


Här kommer ett recepet på en äkta Gotländsk Saffranspannkaka för alla er som njutit av Gotland i sommar och fortfarande vill ha lite mer. Ja, för mer äkta än såhär kan det inte bli då receptet är från en 90-årig gotländska. Inget fusk här inte. Saffranspannkaka på riktigt.

3/4 dl grötris, 1,5 dl grädde, 3,5 dl mjölk, 0,5 tsk salt, 1,5 msk smör, 1 msk socker, 2 pkt saffran, 2 ägg, skållad hackad mandel

Koka upp mjölk och grädde. Häll ner risgrynen och tillsätt salt och margarin. Låt grynen svälla på svag värme. Rör om då och då. Låt gröten kallna, späd på med lite mer mjölk om den känns för tjock. Tillsätt socker, stött saffran, hackad mandel och ägg. Häll smeten i en smord form Ø 20-25 cm. Grädda kakan i 200 grader i ca 30 minuter. Serveras ljummen med grädde och salmbär.

 

 

 

 

Annonser