Äppelkaka med mandelmassa …

appelkaka-med-mandelmassa-2-ii
Har tidigare ätit fantastiska äppelkakor med god mandelmassasmak. Det här recepet innehåller just favoriten mandelmassa. Men jag hade önskat mer smak av det. Så nästa gång kör jag på minst den dubbla mängden mandelmassa enligt nedan recept. Ni gör som ni vill. Kanske att man kan byta ut till ett mustigare socker också?

100 gram mandelmassa, 3 ägg, 1,5 socker, 3 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker, 1 dl mjölk, 50 gram smör, 4-6 äpplen. Ev kanel
Enligt grundreceptet skulle det inte vara någon kanel. Men det lade jag till.

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
2. Riv mandelmassa och blanda med äggen, ett i taget. Rör ner socker.
3. Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i äggsmeten. Tillsätt mjölk och smält smör.
4. Skala och klyfta äpplena. Lägg dom i en påse och krydda i kanel och skaka om så att det blandas. Lägg hälften av äppelklyftorna botten av formen. Häll 1/3 av smeten i formen och äppelklyftor ovanpå i ett fint mönster. Täck med smet och lägg på ytterligare äppelklyftor och häll på resterande smet.
5. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter.

 

Källa: Allt om mat
 

Annonser