Fläderblomssaft …

FläderblomssaftI år var första gången jag gjorde egen fläderblomssaft. Dels för att min fläderbuskar nu blommade för fullt och för att jag blev så avis på svägerskans goda saft förra året. Receptet var enkelt.

40 st fräscha utslagna fläderblomsklasar, 3 liter vatten, 3 liter socker, 3-4 citroner, 50 gram citronsyra

Skölj blomklasarna hastighet och låt dom rinna av. Klipp av trästjälken så långt in som möjligt. Lägg dom i en stor bunke. (Tips, grönsaksbunken i kylen). Koka upp vattnet, blanda ner sockret och låt det smälta. Lös citronsyran i lite av lagen och blanda ner i övriga sockerlagen. Pressa saften ur citronerna och blanda ner i den varma lagen. Häll lagen över blommorna. Låt stå och dra kallt i minst 5 dygn. Ta bort blommorna. Filtrera saften ifall det behövs. Häll upp i ex små petflaskor och lägg in i kylen. Saften spädes med vatten som ”vanlig” saft.

 

 

Annonser