Pepparkaksdeg till Pepparkakshus …

Pepparkakshus Recept Kristyr

Efter 30 års byggande av Annas färdiga husbygge fick jag ett recept från ett proffs när det gäller byggande av pepparkakshus. Tack vonnie_56 !

Det går inte att bygga egna hus på Annas pepparkaksdeg. Det vet alla vi som har testat och sen inte tänkt tanken igen. Men grejen är degen. Det är inte samma deg när man gör pepparkakshus. Den här degen jäser inte, så det är samma mått som kommer ut ur ugnen som du lägger in på plåten. Fenomenalt. Dock skall degen ligga över natten, så det går inte att vara spontan med byggandet.

6 3/4 cups vetemjöl, 2 tsk ingefära, 2 msk kanel, 2 tsk malda nejlikor, 0,5 tsk salt, 1 1/2 cup sirap, 1 1/4 cup farinsocker, 225 gram smör

Dag 1 – Blanda mjöl, salt och kryddor. Smält margarinet tillsammans med farinsocker och sirap. Slå det varma över mjölblandningen och rör ihop. Det blir en ganska lös deg. Sätt folie över bunken och låt svalna. Förvara i kylskåpet.

Dag 2 – Låt degen stå framme en stund innan du börjar kavla ut din deg. Ett tips är att lägga degen mellan bakplåtspapper när du kavlar. Grädda mitt i ugnen på ca 200 grader. Vet inte tiden, men när dom började dofta så var dom nästan färdiga. Dom behöver inte få en massa färg då kakan blir hård. Provgrädda en bit först. Antingen sätter man ihop sitt fina hus på det traditionella sättet genom att smälta socker i en panna. Eller så fuskar man rejält. Och använder lim. Japp. Om huset inte skall ätas, kör på lim …

 

Och så har vi Kristyren, här hittade jag ett bra recept på sockerrus.se

30 gram äggvita (ungefär ett stort ägg), ca 200 gram florsocker, 1 tsk citronsaft, ev lite färg

Låt äggvitan stå framme så att den blir rumstempererad. Vispa äggvitan lätt och blanda sen ner lite florsocker i taget samt citronsaften. Vispa på låg hastighet. Fyll på med florsocker tills det har fått en fin konsistens. Den skall vara matt och bilda toppar när den är klar. Det går utmärkt att spara kristyren som inte går åt i en lufttät påse. Håller sig mjuk länge.

 

Husmallar
Använd urklippta mallar och lägg ovanpå degen. Gör dom sen större eller mindre om du har en kopiator. Lägg på en hårdare papp och klipp ut som mall. En enkel mall finner du här. Skär ut fönster efter önskemål. Annars är det bara att googla på ”mall pepparkakshus” så finns det massor.

http://www.icakuriren.se/PageFiles/25612/pepparkakshus.pdf
2 takbitar à 4 x 8,5 cm, 2 långsidor à 4 x 6 cm, 2 gavlar 5 cm breda och 6,5 cm höga

FÖNSTER till pepparkakshusen – Nu skall ni får lära er. Det här tricket är en höjdare. Även det från proffset vonnie_56. Man köper en påse halstabletter som heter ”Extra starka”. När man har skurit ut sitt fönster i degen, så lägger man en halstablett i fönsterhålet. När man sen gräddar pepparkakan så smälter halstabletten och blir ett fantastiskt glas när det har stelnat. Nästan som magi. Det imponerade i alla fall på mig.

 

Degen passar ju också utmärkt till att göra andra pepparkaksfigurer.
Pepparkaka i fönster

 

Här kommer en underbar samling av vackra hus.
Vänner, skratt, kärlek, kristyr och en massa strössel.
När man gör pepparkakshus gäller inte, Less is more …

Pepparkakshus Recept Rosa Pepparkakshus Recept Kristyr Pepparkakshus Recept Silverkulor Pepparkakshus Recept Fönster

 

Annonser