Hummerpannacotta …

Hummerpannacotta Recept

Återigen, det är inte olagligt att äta hummer på andra dagar än nyårsafton!

Nedan recept är på hummer, men tror att det blir lika gott ifall man byter ut mot kräftor eller räkor. Dock får man ha lite magkänsla på hur mycket man behöver av kräftorna ev räkorna om man byter ut hummern.

Receptet är för ca 3-4 portioner, ta dubbel sats för 6-8 personer.

1 kokt hummer, 500 gram (Jag hade 2 st frysta på 300 gram), 2 gelatinblad, 3 dl grädde, 0,5 dl hackad dill, 0,5 st citron och skal, röd rom

Hummerfond: 2 st hackade schalottenlökar, 50 gram finhackad rotselleri, 1 msk tomatpure, 1 msk smör, 2 dl vatten, 2 dl vin, torkad timjan, svartpeppar och salt

Klyv humrarna på mitten och plocka bort magen. Ta ut köttet från stjärt och klor och hacka hummerköttet. Blanda köttet med dill, citronskal och citronsaft.

Fonden: Bryn lök, selleri, tomatpuré och krossade hummerskal i smör i en kastrull någon minut. Tillsätt vatten, vin, timjan, peppar och salt. Låt koka upp och sjuda i 15 minuter. Sila och häll tillbaka fonden i kastrullen. Koka på hög värme tills vätskan kokat ner till 1 dl.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Värm hummerfonden och grädden i kastrullen. Smaka av och krydda. Ta upp gelatinbladet och smält ner den i den varma grädden under omrörning.

Fördela hälften av köttet i botten på glasen, häll sedan över den varma hummergrädden och låt stå kallt att stelna. Minst 3 tim. (Över natten går också bra)

Toppa med resterande kött och lite rom vid servering.

 

Källa: COOP

Annonser