Mammas julkola …

Mammas julkola

Det här är jul för mig. Mammas julkola.

3 dl vispgrädde, 3 dl socker, 1 dl sirap, 2 msk kakao, 1 tsk ättiksprit, 1 msk smör, ca 15-20 hackade sötmandlar

Vik smörgåspapper eller aluminiumfolie till en låda, 20×20 cm. Pensla lådans botten med lite smör. Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en vid gryta. Stor bottenyta förkortar koktiden. Koka kraftigt utan lock tills massan har uppnått 120 grader. Det tar ca 15-20 min i en vid gryta, eller ca 30 min i en gryta med mindre botten. Rör då och då. Tillsätt ättikspriten mot slutet av kokningen, den hindrar massan att sockra sig. Tillsätt smör och mandel. Häll upp kolan i lådan. Skär eller klipp kolan innan den har kallnat. Lägg in varje kola i folie.

 

 

Annonser