Stora sega maränger …

???????????????????????????????

Hade en massa äggvitor kvar i kylen och en kille som tjatat länge om dom stora marängerna. Stora maränger fick det bli. Och det är inte så svårt, men det är lite vispande och kanske att lite kladd fastnar på fingrarna. Men det är det värt. Jag tyckte att dom kanske var för spröda första dagen och tänkte att jag kanske hade missat något, men andra och tredje dagen var dom perfekta. Lite fastare och mer sega i mitten. Och fjärde dagen var dom slut. Så om jag skall bjuda på dessa kommer jag att göra dom dagen innan nästa gång. För nästa gång blir det …

7 ekologiska ägg, 5 1/4 dl socker, 100 gram mörk choklad

Blanda äggvita och socker i en rostfri bunke. Sänk ned bunken över ett vattenbad och värm marängen till 60-65 grader under konstant vispning (elvisp rek.), kontrollera temperaturen med en stektermometer.

Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen med en elvisp (alt i bakmaskin då det tar en stund) tills den har kallnat. Stanna inte vispen förrän det är färdigt, då finns risken att marängen sjunker ihop.

Smält chokladen och blanda den, med stora svep i marängen (så att chokladränderna finns kvar). Klicka ut marängen med hjälp av två skedar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem mitten i ugnen ca 40-45 minuter, 130 grader varmluft. Blir ca 9 stora maränger.

Källa: Leila Lindholm

 

 

Annonser