Potatistårta med oliver och färska örter …

Potatistårta med oliver och örter

1,5 kg potatis, 2 dl urkärnade svarta oliver (Fontana), riven ost, 0,5 dl färska hackade örter (ex basilika, timjan eller rosmarin), 3 finhackade vitlöksklyftor, 2 dl riven ost

Äggstanning: 3 ägg, 1,5 dl vispgrädde, 1,5 dl mjölk, salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Fyll en långpanna med varmt vatten och ställ i nedre delen av ugnen.

Skala potatisen och skär i tunna skivor. Hacka oliver till mindre bitar men inte finhackat. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och blanda ihop med potatisen och övriga ingredienser i en stor skål. Packa en smord form med löstagbar kant, ca Ø 24 cm, tätt med potatisen och äggstanningen. Ställ formen i den vattenfyllda långpannan och grädda i ca 1,5 timma. Känn med en provsticka att den är mjuk. Låt potatistårtan stå och svalna i minst 2 timmar innan servering.

(Obs ställ formen på en handduk när du fyller den med potatisen, risken kan vara att den läcker lite …)

Källa: Arla

 

 

Annonser