Laxpaté – utan gelatin …

Laxpate utan gelatin


Jag tycker lite sådär om att hålla på med gelatin. Det luktar inte speciellt gott och jag är inte helt bekväm med konsistensen. Därför kommer här ett recept på en laxpaté utan gelatin. Helt i min smak alltså.

Paté
1 liten morot skuren i mindre bitar, 10 cm fint strimlad purjolök (det gröna), 600 gram laxfile, 1 msk potatismjöl, 2 msk rumstemperat smör, 2 ägg, 1 tsk salt, 1 krm vitpeppar, 2 msk hackad dill, 2 dl grädde. Räkor att toppa ovanpå.

Romsås
Creme fraiche, finhackad rödlök och dill, rom, salt och peppar. Ev lite citron.

Koka morot och purjolök i lättsaltat vatten i några minuter. Häll av i en sil och spola med kallt vatten. Skär laxen i små bitar men spara några strimlor lax för att lägga i mitten av patén. Finfördela laxen i en matberedare. Tillsätt resterande ingredienser utom grädden. Kör matberedaren och tillsätt långsamt grädden, fortsätt tills det blivit en jämn smet.

Smöra en ugnsform på ca 1 liter. Häll i hälften av smeten, placera laxstrimlorna i mitten av smeten. Häll i resten av smeten och jämna till. Täck formen med aluminiumfolie. Grädda i nedre delen av ugnen i vattenbad i ca 1 tim. (Vattenbad=ställ formen i en annan form som har vatten i botten).

Romsås. Blanda ingredienserna till romsåsen. Smaka av med salt och peppar.

 

Källa: ICA Kuriren

 

 

Annonser