Ett charmigt julgransbröd …

Julgransbröd

25 gram jäst, 4 dl vatten, 10-11 dl vetemjöl special (640 gram), 1 tsk salt, 2 msk matolja och lite mjöl för utbakning

Mät upp jäst och vatten i en bunke och rör om. Använd ljummet vatten. Tillsätt mjöl, salt och matolja och arbeta ihop till en deg. Knåda degen i 5-10 minuter för hand eller i en matberedare. Låt jäsa övertäckt i minst 40 minuter. Klä en plåt med bakplåtspapper. Kavla ut degen lite på lätt mjölat bakbord. Kavla så gott du kan så att den något granformad. Degen skall fortfarande vara ganska tjock. Lägg degen på plåten och klipp ut kilar/trekanter för att skapa formen av grenar. Använd degresterna för att göra tex stjärna eller någon annan dekoration. Pudra över med lite mjöl. Låt jäsa i minst 30 minuter till. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in brödet och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda i ca 25-30 minuter, tills den fått fin färg.
Recept

Källa: ICA Kuriren

 

 

Annonser