Saffranssemlor …

Saffranssemlor

Förlåt, men dom vanliga S-bullarna är det tråkigaste som finns. Vackra, men tråkiga. Så jag testade en annan variant i år. Tog bara den vanliga saffransdegen och gjorde till runda bullar istället.

Deg: 50 gram Smör, 2,5 dl mjölk, 25 gram jäst (söta degar), 1 1/4 dl Kesella kvarg, 2-3 pkt saffran, 2 krm salt, 1 tsk stötta kardemummakärnor, 3/4 dl socker

Fyllning: 200 gram mandelmassa, 3 dl vispgrädde, florsocker

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt kvarg, saffran, salt, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla med ägg. Grädda i mitten av ugnen 5–7 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Skär av ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och klicka på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker.
Recept

Källa: Arla

 

 

Annonser