Saftig plommonkaka med nötströssel …

????????

Sammanfattar med, saftig och fantastiskt god. Går säkerligen lika bra att byta ut mot andra frukter/bär. Jag är ingen äppeltjej men gissar att äpple och kanel blir riktigt gott också.

Kakan: 175 gram rumsvarmt smör, 3 dl + 0,5 dl socker, 1 msk vaniljsocker, 5 ägg, 6 dl (300 g) vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 3 dl creme fraiche + 500 gram plommon
Nötströssel: 50 gram valnötter, 50 gram hasselnötter, 1 dl rörsocker, 1,5 dl vetemjöl, 50 gram rumsvarmt smör

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör, 3 dl socker, och vaniljsocker mjukt och smidigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda ner mjöl och bakpulver. Rör i creme fraichen. Häll smeten i en smord liten långpanna, ca 23×32 cm. Halvera plommonen, ta bort kärnorna och skär i mindre bitar. Blanda med 0,5 dl socker och lägg dom sen ovanpå smeten.

Strössel: Grovhacka nötterna och blanda dem med socker, mjöl och smör. Fördela blandningen ovanpå plommonen.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 1 timma. Låt kakan svalna innan du skär upp den. Men den får gärna vara ljummen vid servering. Kanske extra gott med vaniljsås eller vaniljglass.
Tips – Jag förberedde både plommonen och nötströssel innan jag började med smeten.

 

Källa: Allt om mat

 

 

Annonser