Citronkaka …

????????

Kaka med citronsmak. Mjukare typ av kaka med god tendens till att bli lite seg. Men ta gärna mer rivet skal än receptet anger. Har försökt att inte äta upp alla kakor för dom här var enkom bakat för att skickas vidare till en kär vän. Och vad kan vara bättre att få med posten än ett paket med hembakade kakor?

115 gram rumsvarmt smör,  2,1/3 dl socker, 1 ägg, 2,5 msk citronsaft, rivet skal från 1 citron, 3,5 dl vetemjöl, 1/4 tsk bakpulver, 1/8 tsk bikarbonat, 2/3 vaniljsocker, 1 krm salt. Florsocker att rulla i.

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en bunke. Vispa smör och socker vitt och pösigt, ca 4-5 min med elvisp. Blanda ner ägg, citronskal och saften i sockersmöret. Tillsätt de torra ingredienserna och rör om till en jämn smet med en slickepott eller sked. Ta bollar (ca 3 cm) ur degen med en sked och rulla i siktat florsocker. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lämna några centimeter mellan bollarna. Platta ej till dom. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter tills ytan inte är glansig och att botten fått en aning färg. Låt svalna på plåten innan du lyfter bort dom. (Dom är sköra och kan lätt gå sönder innan dom har svalnat.) Blir ca 25 st.

Källa: Baksugen

 

 

Annonser