Hummersoppa …

???????????????????????????????

Det är inte olagligt att äta hummersoppa på andra dagar än nyårsafton!

Det här receptet har jag fått nedskrivet av en vän. Dock brukar jag alltid spåra ut lite åt det ena eller andra hållet med ingredienserna och varje gång blir aldrig den andra lik. Lite mer av det ena och ibland tar jag mindre av något annat.  Smaka er fram!

4 frysta humrar, 2 gula lökar, 2 stjälkar selleri, 1 stor morot, 2-4 fiskbuljong (alt. Hummerfond), 1 flaska vitt vin, 3 pk saffran, 4 dl vispgrädde, 2 dl creme fraiche

Tina humrarna 1 dygn före. Rensa humrarna på köttet och ta vara på alla skaldelar. Hacka lök, selleri och morot. Fräs i olja och tillsätt skalen. Låt gå på hög värme i 2-3 minuter. Tillsätt 2 pkt saffran och slå på vinet ca 0,5 flaska. Tillsätt också 1 dl vatten och 2 fiskbuljong (eller hummerfond). Låt koka på hög värme i ca 30 minuter eller så att ¼ av vätskan återstår.

Sila av skalen och häll tillbaka vätskan. Tillsätt 2 dl creme fraiche, 3 dl vispgrädde, ca 1 dl vitt vin och ytterligare en buljongtärning och 1 paket saffran. Låt koka ihop lätt. Tillsätt ev lite mer salt och lite lökpulver. Red av ifall du önskar soppan lite tjockare. Vispa 1 dl vispgrädde hårt. Blanda 1 msk smör med 1 krm cayennepeppar. Blanda ner i soppan precis före servering tillsammans med hummerköttet.  Smaklig spis!

 

 

Annonser