Tekakor …



Dessa bröd var min farmors stora favorit i ur och skur. Så jag blev lite extra varm i hjärtat igår när min kille hade letat fram ett recept och gjorde dessa till mig …

Nedan recept är direkt kopierat från Allt om mat.se
2 dl havregryn, 5 dl mjölk, 50 g jäst, 2 msk honung/sirap, 1 äggula, 1-2 tsk salt, ca 11 dl vetemjöl special, 100g smör

1. Blanda havregryn och mjölk i en kastrull. Låt stå 5 min. Rör om och värm till 37°.  Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den ljumma mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt honung, äggula och salt. Blanda ner mjöl till en smidig deg.

2.  Klicka i smöret och arbeta in det i degen. Pudra över mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 45 min.

3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 20 jämnstora bitar. Forma bitarna till bullar. Lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ca 5 min.

4.  Platta ut bullarna till ca 1 cm tjocklek. Nagga dem med gaffel. Låt dem jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 250°. Grädda bröden mitt i ugnen ca 8 min. Låt dem svalna på galler. Servera tekakorna ljumma.

 

 

Annonser