Creme brulé, med hint av lakrits …


Min mamma tycker att jag förstör allting när jag inte låter recepten vara som dom är. Men det får stå för henne. Och för er som gillar Creme brulé original skippar bara lakritsen.

4 port: 3 dl vispgrädde, 1 dl mjölk, 3/4 strösocker, 4 stora äggulor, råsocker

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull. Koka upp. Vispa upp äggulorna. Häll gräddmjölken över äggen under kraftig vispning. Tillsätt vaniljsocker och om ni vill, lakritsessans (svårare med krossade lakritsbitar då dessa sjunker till botten. Om ni tar Turkisk peppar så mortla dom till pulver). Smaka av lite för att få ett hum om lakritssmaken. Den skall endast vara en hint bakom. Inte för mycket. Fördela smeten i 4 st portionsformar (1,5 dl). Grädda i vattenbad (ställ in en form med vatten som man sen ställer portionsformarna i) i nedre delen av ugnen i ca 60 min. Smeten är lite lös men stelnar den kallnat. Låt stå i kylen under natten.

Vid servering: Strö råsocker i formarna och gratinera högst upp i ugnen på grill. Akta så att dom inte bränns. Eller om man har en brännare går det lika bra.

Källa: Arla.se

 

 

Annonser