Mandelkorgar …



Vilket årtionde var det man gjorde mandelkorgar? Gjorde mig till lite när vännerna skulle komma över på middag igår. Fylldes med en galet onyttig, men god mjölkchokladmousse …

50 gram smör, 50 gram finhackad mandel, 4/3 dl socker, 1 msk mjöl, 1 msk mjölk

Smält smöret försiktigt. Det får inte bli brunt. Tag kastrullen från värmen och rör ner mandel, socker, mjöl och mjölk. Sätt tillbaka kastrulen och värm under omrörning. Skeda upp matskeddstora klickar av smeten på en bakplåtsklädd plåt. 6 st klickar per plåt blir lagom då dom flyter ut. Grädda i ca 5 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna lite, men inte för mycket. Lägg sen den fortfarande varma kakan över ett upp-och nervänt glas och låt svalna/stelna. Snyggt!

16 dl vetemjöl, 2 tsk ingefära, 2 msk kanel, 3 tsk malda nejlikor, 0,5 tsk salt, 3,5 dl sirap, 3 dl farinsocker, 225 gram smör

Dag 1 – Blanda mjöl, salt och kryddor. Smält margarinet tillsammans med farinsocker och sirap. Slå det varma över mjölblandningen och rör ihop. Det blir en ganska lös deg. Sätt folie över bunken och låt svalna. Förvara i kylskåpet.

Dag 2 – Låt degen stå framme en stund innan du börjar kavla ut din deg. Ett tips är att lägga degen mellan bakplåtspapper när du kavlar. Grädda mitt i ugnen på ca 200 grader. Vet inte tiden, men när dom började dofta så var dom nästan färdiga. Dom behöver inte få en massa färg då kakan blir hård. Provgrädda en bit först. Antingen sätter man ihop sitt fina hus på det traditionella sättet genom att smälta socker i en panna. Eller så fuskar man rejält. Och använder lim. Japp. Om huset inte skall ätas, kör på lim …
Källa: Ett tidningsurklipp för massor av år sen

 

 

Annonser